A sosit era plăcerii.
Iubirea romantică într-un mariaj a apărut undeva la sfârșitul secolului XIX și a reunit pentru prima data căsătoria și pasiunea. Cu mult timp în urma era imposibil aproape, să vorbim de aceste două emoții cu același partener. Câteva decenii mai târziu, locul central al sexului in căsnicie, cum de altfel și pasiunea din căsnicie a luat amploare. A apărut cuplul modern cu revoluția sexuală din anii ’60, când femeile s-au simțit eliberate prin apariția anticoncepționalelor. A apărut sexualitatea in căsnicie.
Economia a avut parte de prosperitate, la fel și libertatea noastră sexuală. Generații la rând am avut parte de tradiții, de restricții si iată-ne acum liberi. Ce facem cu libertatea noastră?
Credem în povești, creștem cu ele si când ne găsim partenerul suntem supraîncărcați de așteptări.
Anthony Robbins explică că pasiunea într-o relație este proporțională cu gradul de incertitudine pe care o poți tolera.
Și încet, încet ajungem sa schimbăm pasiunea pe stabilitate. Și iar apar așteptările noastre mai mult sau mai puțin realiste. Cu libertate sau fără, cu căsnicie sau fără, important este să iubim. O viață fără iubire este o viață fără emoție.
„Înainte de a te casatori pune-ți întrebarea: voi fi în stare să stau de vorbă cu plăcere cu această persoană până la bătrânețe? Restul este trecător în căsnicie.” Nietzsche
De câte ori într-o căsnicie nu ați ajuns în stadiul în care vorbele spuse normal nu se mai aud pur și simplu. În schimb se aud doar urlete, jigniri, înjurături, într-un cuvânt FURIE. În acele momente nimeni nu pomenește nimic de dragostea dintre voi. În acel moment comportamentul autodistructiv e declanșat. A apărut o furie mare care s-a autodeclanșat și care atrage după sine un comportament extrem. De fapt, furia ascunde frica de a nu se descoperi cât ești de slab. Hai sa începem o căutare interioara. Forța internă se exersează, ( apropo de Războiul Stelelor) dar mai întâi trebuie sa fii conștient de ea, cum arată, cum se simte, cum se manifestă, cum o pierzi dar mai ales cum să o îmblânzești . Pentru că toate astea îți influentează calitatea vieții. Si nu numai a ta, ci și a celor cu care interacționezi. E ușor să dai vina pe celălalt, pe părinți, pe conjunctura iar tu sa te vezi un îngeraș. Si e mult mai ușor sa te refugiezi in obiceiuri toxice gen: alcool, munca in exces, etc. Vorbe gen așa sunt eu, așa m-ai luat sunt de fapt un maxim de egoism în care le cerem celor din jurul nostru să ne accepte defectele, fără a încerca sa le amelioram, fără a face eforturi să le corectăm. Toate astea de fapt nu duc decât la îmbunătățirea vieții personale, la evoluție. Pentru ca să nu uităm că toate astea vor duce la liniștea sufletului nostru.
Sunt schimbări din interior, unele dureroase dar necesare și sunt despre asumarea responsabilității atât a vieții tale cât și a celor din jurul tău. Pentru ca comportamentul tău îl influentează si pe cel al apropiaților tai. Suntem ființe relaționale și nu putem funcționa singuri in acest sistem, numit căsnicie.
Pentru că orice problemă poate fi rezolvată, chair și într-o căsnicie, iată 5 pași către o relație împlinită:
- Faceți o listă a tuturor problemelor asupra cărora aveți dezacorduri, inclusiv lucrurile pe care le țineți în voi de teama de a nu produce o nouă ceartă. Relația se va îmbunătății în momentul în care veți gasi soluții reciproc acceptabile pentru toate aceste probleme. Dacă lista pare interminabilă pentru că sunteți genul de persoane încăpățânate care se contrazic din aproape orice, atunci este momentul să depuneți puțin mai mult efort și să încercați să vă dați unul altuia șansa de a-și exprima opiniile fără să se simtă atacat.
- Concentrați-vă pe lucrurile pozitive. Încercările agresive de a schimba persoana de lângă tine nu vor face decât să ridice o barieră între voi doi. Nimănui nu i-ar plăcea să audă în permanență că face lucrurile greșit sau că este o persoană rea. În schimb, dacă vă concentrați pe aspectele pe care le găsiți de admirat la partenerul/partenera voastră și i le și exprimați, atitudinea acestuia/acesteia cu siguranță se va schimba și va fi mult mai ușor să cădeți de comun acord asupra nenumăratelor subiecte.
- Eliminanți aventurile, dependențele și furia necontrolată. Acești trei factori ruinează o căsnicie sănătoasă, provocând în permanență tensiuni și energii negative. Conștientizați aceste trei probleme și nu le mai lăsați să vă domine. Înainte de a acționa în vreun fel, opriți-vă pentru câteva minute și meditați asupra lor, iar apoi cu mai mult calm puteți lua o decizie.
- Renunţaţi la vechile reproşuri. Schimbarea începe cu fiecare în parte. Astfel, renunțați la reproşuri, plângeri, critici, furie, sarcasm, reamintirea unor greşeli din trecut, acuzații, observaţii „isteţe“ care nu fac decât să rănească partenerul și totodată să răcească relația dintre voi. Atunci când sunteți într-un conflict, decât să vă aruncați cuvinte care dor, mai bine încercați să vă calmați și abia apoi să reluați discuția.
- Încurajați-vă unul pe celălalt. Fiecare persoană are nevoie de susținere și încurajări în viață, mai ales din partea persoanelor dragi. Construiți-vă căsnicia pe momente frumoase, pline de bucurie, sprijinindu-vă reciproc în orice situație fără a aduce critici și judecăți. Doar fiți acolo unul pentru celălalt, iar relația se ve consolida și mai mult.
Dacă și relația ta de cuplu trece printr-un moment dificil sau pur și simplu simțiți nevoia de o îmbunătățire, atunci vă aștept la o terapie de cuplu menită să readucă liniștea sufletească dintre voi doi.