Adopția unui copil poate fi un subiect delicat. Din perspectiva unui terapeut, dar și a unui copil care a trecut prin acest proces, adoptarea implică asumarea responsabilității pentru viața umană și angajarea de sine pentru a face tot ce este mai bun pentru a vă asigura că acel copil este crescut într-o casă iubitoare. Este un angajament permanent care este scump din punct de vedere al timpului, al banilor, al atenției și al energiei. Lucrurile pot să nu decurgă în permanență extraordinar, așa cum se poate întâmpla cu creșterea oricărui copil. Este normal ca părinții potențiali adoptivi să experimenteze anumite temeri pe care trebuie să le înfrunte înainte de a putea lua o decizie. Deși, fiecare situație este unică, există teme comune care merită punctate și explicate.
În primul râmd, frica cea mai pronunțată este legată de conexiunea cu copilul. Pentru copil, legătura se face atunci când câștigă încredere în părinții adoptivi și se asigură că nevoile sale vor fi satisfăcute cu responsabilitate. Pentru părinți, conexiunea se traduce prin faptul că micuțul reacționează în mod specific la prezența lor și că este liniștit atunci când părintele răspunde nevoilor sale. Mulți părinți adoptivi se tem că, deoarece nu sunt părinții naturali ai copilului sau dacă intră în viața copilului după ce dezvoltarea timpurie a început deja, procesul de conexiune și stabilirea relației părinte – copil pot fi dificile sau imposibil de realizat. Deși, aceasta este o teamă legitimă, și părinții naturali se confruntă, de asemenea, cu această frică și pot avea dificultăți în a se uni cu copilul imediat după naștere, în special în cazul mamelor care dezvoltă depresie post-partum sau părinții care sunt plecați imediat după nașterea copil. În ambele cazuri, acest lucru poate fi rezolvat prin petrecerea timpului interacționând cu copilul, oferind răbdare prin exprimarea iubirii și îngrijirii autentice.
În al doilea rând, mulți părinți adoptivi se tem de problemele de sănătate necunoscute pe care le-ar putea avea copilul. Acest lucru devine din ce în ce mai puțin o problemă în adopțiile în care se cunosc părinții biologici, deoarece aceștia trebuie să completeze formularele medicale de bază care sunt adesea disponibile familiei adoptive. Cu toate acestea, în alte cazuri pot exista foarte puține sau chiar deloc informații disponibile despre sănătatea părinților biologici. Aceasta înseamnă că micuțul adoptiv poate fi susceptibil la diferite condiții genetice, medicale sau psihologice care nu pot fi diagnosticate decât mai târziu în viață. Orice astfel de boală va prezenta în mod evident provocări speciale pentru familie.
În al treilea rând, și de o importanță deosebită în cazul adoptării copiilor mai mari, poate exista o teamă că acesta va avea probleme de comportament. Părinții adoptivi se întreabă dacă sunt pregătiți să facă față unor astfel de provocări suplimentare. Adesea, copiii mai mari trăiesc în situații de îngrijire instituțională sau de plasament și nu au avut o viață ușoară. Acești copii pot acționa, pot să întreacă limitele și regulile până când sunt convinși că părinții adoptivi nu-și vor schimba decizia și nu-i vor trimite înapoi.
În cazul problemelor de sănătate necunoscute și al problemelor comportamentale, temerile pe care părinții adoptivi le pot avea și gândurile că nu vor face față acestor provocări, precum și temerile că ar putea să nu iubească copilul din cauza oricăror „imperfecțiuni” fac ca decizia să devină și mai grea. Însă, aceste temeri pot fi depășite în mai multe moduri, inclusiv în discuția cu alți părinți în circumstanțe similare, pentru a obține o imagine mai bună a posibilelor condiții pe care le poate dezvolta copilul sau pentru a lua notițe cu privire la nevoile speciale pe care acești copii le pot avea. Prin educare, ei înșiși, părinții adoptivi vor avea mai multă încredere în capacitatea lor de a face față oricăror provocări care ar putea apărea.
Toate aceste temeri pot fi înfrânte cu ajutorul unui terapeut specializat în cadrul sesiunilor de consiliere parentală. Adopția unui copil este o decizie foarte importantă ce necesită o susținere din partea unui specialist ce va lucra cu fricile, așteptările și dezamăgirile voastre.